logo Centrum overGewicht Malle
Technieken Maagband gastric bypass sleeve gastrectomie

De gastric bypass

Schematische voorstelling: de gastric bypass
Schematische voorstelling: werking van de gastric bypass

 

Met een kijkoperatie wordt een klein maagje gecreëerd (ter grote van een kippeëi ongeveer) dat onmiddellijk verbonden wordt met de dundarm (zie tekening). Langsheen die dundarm wordt het voedsel getransporteerd gedurende ongeveer 150 cm, en dan pas komen de verteringssappen (van de grote restmaag, van pancreas en van gal) erbij en start de vertering.

Door de kleine maag eet de patient minder. Door de later startende vertering, wordt niet alle voeding helemaal door het lichaam opgenomen. Die combinatie zorgt voor een gezond gewichtsverlies en ook voor het behoud van een gezond gewicht.

Doordat het voedsel nooit meer langs de twaalfvingerige darm zal passeren, is het noodzakelijk bepaalde vitamines levenslang in tabletvorm in te nemen. Die vitamines werd immers vroeger ter hoogte van de twaalfvingerige darm uit het voedsel gehaald, wat nu niet meer kan. Ook niet al zou je heel veel fruit of groenten gaan eten. De vitamines in tabletvorm worden echter wel in het lichaam opgenomen langsheen een ander stuk darm.