logo Centrum overGewicht Malle
Technieken Maagband gastric bypass sleeve gastrectomie

Voor wie welke operatie

Verschillende technieken zijn mogelijk, maar steeds hebben ze het zelfde einddoel voor ogen: de patient op een gezond gewicht krijgen, maar ook behouden.
En dit op een zo weinig invasief mogelijke manier.

Sommige patiënten krijgen in eerste instantie geen goedkeuring voor operatie, omdat verwacht wordt dat door aanpassen van hun eetpatroon en kennis omtrent gezonde voeding, hun gezondheidsrisico door overgewicht voldoende kan gereduceerd worden. Dat heet de conservatieve aanpak of de niet-heelkundige aanpak.

Sommige patiënten hebben een zo slecht eetpatroon en zo slechte kennis omtrent gezonde voeding dat ze eerst een voortraject moeten doorlopen, alvorens een goedkeuring te krijgen, Dit varieert van 3 tot 6 maand in functie van de gemaakte vorderingen. Als de dietiste tevreden is, kunnen zij gepland worden voor operatie.

Sommige patiënten zijn duidelijk volume-eters, hebben verder discipline en regelmaat, zijn geen zoetekauwen en zijn gemotiveerd. Voor hen is een maagband een goede keuze. Bij mensen met een middenrifsbreuk, bestaat de kans dat de klachten van zuurreflux toenemen, en is het tegenaangewezen ( ifv de grootte van de breuk) een maagband te plaatsen.
Lees meer over maagband

Bij de overige patiënten wordt een gastric bypass geadviseerd, waarbij een klein deel van die patiënten uiteindelijk in eerste instantie een sleeve-gastrectomie zal krijgen ( hierbij hangt teveel vet onder de dundarm en kan een gastric bypass niet veilig uitgevoerd worden). De sleeve is bij een deel van die patienten een eerste stap, om 1 á 2 jaar later, bij terug gewichtstoename alsnog de gastric bypass uit te voeren.
Lees meer over gastric bypass