logo Centrum overGewicht Malle
Technieken Maagband gastric bypass sleeve gastrectomie

Maagband

 

De maagband bestaat uit een silicone ring die omheen de maag gesloten wordt, net onder de overgang tussen slokdarm en maag. Hierdoor wordt de maag verdeeld in een kleine bovenmaag en de resterende grote ondermaag. De binnezijde van die ring bestaat uit een ballon die vanuit een onderhuids gelegen reservoir kan opgevuld worden.

De band is pas werkzaam als de bovenmaag kan gevuld worden en niet te snel doorloopt naar de resterende grote ondermaag. Tijdens de operatie wordt de maagband geplaatst, maar slechts bij de minderheid is die ook onmiddellijk werkzaam. Bij de meeste patiënten moet door geleidelijk aan bij te spuiten, gezocht worden naar de goede doorgang tussen boven- en ondermaag. Bijspuiten kan ten vroegste 6 weken na operatie, om eerst de maagband en de erover heen geplaatste hechtingen voldoende de tijd te geven stevig vast te groeien. Te veel bijspuiten moet ten alle prijze vermeden worden en daarom kan het meerdere maanden duren alvorens de goede doorgang gevonden wordt. De maagband patient moet zich hiervan bewust zijn en niet ongeduldig worden. Pas nadat de goede doorgang is gevonden, gaat de maagband ook zijn optimale effect hebben en gaat ook het gewicht afnemen.

Maagbandpatienten moeten zich hiervan bewust zijn en vaak de eerste maanden geduld hebben alvorens het gewenste effect zichtbaar wordt.