logo Centrum overGewicht Malle
Technieken Maagband gastric bypass sleeve gastrectomie

Maagband

Bijspuiten

Stap 0

Alvorens bijspuiten kan, moeten minstens 6 weken na operatie verstreken zijn om de postoperatieve constructie te laten rijpen.

Stap 1

Het succes van de maagband wordt vooral bepaald door een goed eetpatroon. Dit omvat 3 hoofdmaaltijden, zonder tussendoor te eten. Als de hoofdmaaltijd goed ingevuld wordt, dan mag het ook geen probleem zijn om niet tussendoor te eten. Goed invullen wil zeggen dat je bij elk van de 3 maaltijden zowel van de chemische verzadiging als van de mechanische verzadiging gebruik moet maken.

Chemische verzadiging:

Dat wil zeggen dat je voldoende eiwitten moet innemen. Voor alle mensen met een bariatrische ingreep (maagband, sleeve of gastric bypass) zijn melkproducten hiervoor heel belangrijk (halfvolle melk, karnemelk, yoghurt, kwark,…) omdat die vlot doorglijden. Belangrijk is het deze producten aan het begin van de maaltijd in te nemen, waardoor ze reeds gepasseerd zijn als het vaste gedeelte eraan komt. Vaak zien we dat mensen tijdens de eerste helft van de dag te weinig eiwitten innemen, waardoor een te grote honger 's avonds of tussendoor optreedt.

Mechanische verzadiging:

Dat wil zeggen het volle maag gevoel. Dat bekom je door het vaste gedeelte van de maaltijd je kleine maagje te laten vullen ( ook hier geldt dit voor zowel maagband, sleeve of gastric bypass). Het volle maaggevoel moet ook optimaal benut worden om niet tussendoor terug honger te krijgen. Maw moet je het vaste gedeelte voor het laatst houden en mag je na de maaltijd niet te snel drinken: je moet bijna tot een uur wachten. Doe je dat niet, kan je jouw maagje terug leegspoelen en kan er terug honger optreden.

Doe je dat 3 maal per dag, dan mag je in principe tussendoor geen honger hebben.

Stap 2

Zien we dat tijdens alle drie de hoofdmaaltijden er nog te veel kan gegeten worden, dan moet er bijgespoten worden. Pas nadat stap 1 goed is !

Hierbij wordt de port-a-cath steriel aangeprikt en bijgevuld op geleide van de tegendruk. Hierna wordt getest of het drinken nog vlot gaat. Een beker water moet er vlot doorglijden.

Hierna mag de patient 2 dagen enkel vloeibaar eten en drinken, waarna opnieuw de gebruikelijke voeding wordt gestart.

Zien we dat de patient duidelijk minder kan eten tijdens de 3 hoofdmaaltijden, dan is het goed. Blijven die volumes echter groot, dan kan een maand later al terug bijgespoten worden. En zo telkens opnieuw tot het gewenste resultaat. Dit is een proces (zoektocht) die meerdere maanden kan duren, en waar de patient zich terdege bewust moet van zijn. De minderheid van de patiënten met een maagband, hebben een onmiddellijk werkzame maagband. Bij de grootste groep moet er de maanden na operatie gezocht worden naar de goede diamter (passage doorheen de maagband ifv de bijspuitingen) en duurt het ook tot die tijd alvorens het gewicht de goede richting uitgaat. Een maagband patient moet de eerste maanden voldoende geduld hebben !

Als patiënten te veel bijgespoten worden, dan kunnen ze soms veel te weinig eten, waardoor ze tussendoor een ondragelijke honger gaan krijgen en zich gaan vergrijpen aan ongezonde voedingswaren die wel passeren (chocola,ijs, chips). Dit heeft vaak een forse gewichtstoename als gevolg en duurt dan ook vaak lang alvorens het gecorrigeerd kan worden.

Te veel bijspuiten moet dus te allen tijde vermeden worden en dat is ook de reden dat het bijspuiten in voorzichtige stappen moet gebeuren.