logo Centrum overGewicht Malle
Technieken Maagband gastric bypass sleeve gastrectomie

Maagband

Complicaties van de maagband

Infectie van de port-a-cath

Definitie

Het onderhuids geplaatst reservoir kan besmet geraken met een bacterie.

Oorzaak

Een bacterie (meestal afkomstig van de omliggende huid van de patient) kan tijdens of na de operatie in de wonde komen en voor een infectie zorgen. Tevens kan een andere ontsteking om het even waar in het lichaam via de bloedbaan het lichaamsvreemd materiaal die deze reservoir is, besmetten en voor infectie zorgen

Diagnose

Bij inspectie van de wonde van de port-a-cath (poort of reservoir) zien we vaak felle roodheid en vocht of etter komt via de naad naar buiten. De wonde kan ook pijnlijk of drukgevoelig zijn. Meestal is ook koorts aanwezig.

Behandeling

Hiervoor wordt in de eerste plaats antibiotica gegeven in tabletvorm gedurende meerdere weken. Een deel van de infecties zal hierdoor genezen. Een ander deel zal na het stoppen van de antibiotica opnieuw opflakkeren, waarbij dan meestal de port-a-cath (het reservoir) zelf moet verwijderd worden alvorens de infectie onder controle geraakt. Het buisje wordt hiervoor tijdens een operatie onder korte algehele narcose losgekoppeld van het reservoir en onderhuids vastgehecht. Het reservoir wordt verwijderd en de wonde verzorgd. Als de wonde helemaal genezen is (meestel 1 a 2 maand later), kan terug onder korte algehele narcose een nieuw reservoir geplaatst worden.

Maagbandslipping

Definitie

Maagweefsel van onder de maagband verschuift door de maagband heen naar boven de maagband. Een grotere voormaag ontstaat, maar vooral komt er meer spanning te staan op het weefsel dat in de maagring zit, waardoor nagenoeg geen passage meer kan en de patient continu moet braken. Zowel voor vast en vloeibaar voedsel. Tussen het braken door blijft ook een erge pijn bestaan.

De oorzaak hiervan is meestal de bovenmaag plots en krachtig onder druk zetten:

  • eerst iets vasts eten dat blijft steken en dan grote slokken drinken
  • dooreten als het maagje reeds gevuld is
  • grote slokken drinken op een vol maagje
  • grote slokken en veel in een keer drinken zelfs op een lege maag

De diagnose:

Een röntgen foto met contrast kan hier de diagnose stellen (drinken van een contrast bevattend papje, waarna een doorlichting gemaakt wordt)

Behandeling:

Als behandeling moet hierbij de maagband helemaal leeggehaald worden, waarna de klachten snel verdwijnen. Een maand later zal een nieuw contrast-onderzoek duidelijk maken of de maag terug op zijn plaats geschoven is en eventueel de maagband opnieuw geleidelijk aan mag gevuld worden. Een zeldzame keer helpt leeghalen van de maagband niet om de klachten te verhelpen, en moet acuut de maagband middels een kijkoperatie verwijderd worden. Het gevaar bestaat namelijk dat het zichzelf afknellend weefsel boven de maagband afsterft en zo een perforatie (defect doorheen de wand) van de maag ontstaat.

Maagbanderosie

Definitie

De maagband ligt in de maagholte

Oorzaak

Een te lang te hard gespannen maagband kan zichzelf doorheen de maagwand duwen (zoals een kaasdraad of zoals een warme ijzerdraad doorheen een blok ijs kan getrokken worden). Dit komt heel zelden voor en is vaak ook verbonden met het type maagband en met de plaatsingstechniek.

Diagnose

Met een contrast onderzoek (drinken van een contrasthoudend papje, waarna een doorlichting gebeurt) kan het probleem vermoed worden. Een definitieve diagnose wordt gesteld middels een maagspiegeling, waarbij de maagband in de maag kan gezien worden.

Behandeling

De maagband dient op korte termijn met een kijkoperatie verwijderd te worden. Tijdens die operatie worden de eventueel hierbij ontstane defecten in de maagwand gesloten. Of de maag goed dicht is, wordt tijdens de operatie getest met een lektest. Gedurende de 2 weken na operatie mag enkel vloeibaar gegeten worden. Gedurende een 3-tal maand moet een maagbeschermer helpen met de genezing. Een eventuele heroperatie (gastric bypass of plaatsen van een nieuwe maagband) kan ten vroegste 3 maand later gebeuren, omdat de ontstane inflammatie die tijd nodig heeft om terug wat rustiger te worden. Een heroperatie zal sowieso heel wat moeilijker zijn omwille van de ontstane verklevingen en vergroeiingen.